Samla lån2019-05-03T14:39:55+02:00

Samla Lån

Här hittar du en topplista på de bästa företagen som kan hjälpa dig att samla dina lån på ett ställe.
1 Lendo.se
2 Lendify.se

Den som har många små lån kan ibland spara mycket pengar genom att samla dem i ett enda stort lån. Små lån har ofta hög ränta och sämre villkor. Det gäller framförallt så kallade SMS-lån och kortkrediter. Att baka ihop dessa till ett större kan vara ett bra sätt att sanera ekonomin eftersom de större lånen normalt har bättre villkor. Till exempel kan du få en mycket lägre ränta på ett samlat lån. Smålån har också ofta aviavgifter och den som har många lån måste betala även betala flera sådana månadsvis. Det är också ett starkt skäl till att samla sina lån.

Sanera ekonomin

Ett första steg för att se om ett större lån ger dig en lägre månadskostnad är att ta reda på vad du i nuläget betalar varje månad. När du fått fram summan kan du jämföra och se vad ett samlat lån skulle kosta dig genom att gå in på en långivares hemsida. De flesta banker och kreditinstitut har en matris på hemsidan där du kan fylla i önskat lånebelopp, återbetalningstid och annat för att få reda på den ungefärliga månadskostnaden.

Ansök om ett samlat lån

Det finns ett antal sätt att ansöka om ett samlat lån. Ofta går det att söka direkt via en långivares hemsida. Har du många små lån kan det vara svårt att bli beviljad, bättre är i så fall att besöka en bank och prata med dem. Vad du får för ränta och villkor på ett lån är oklart innan lånet beviljats. Ett tredje sätt att ansöka om ett lån för att samla smålån är att ansöka via en låneförmedlare. Då skickas din ansökan till flera långivare och du kan välja lånet med lägst ränta.

Långivare

Det finns många olika långivare som erbjuder möjligheten att samla lån. Är smålånen som du vill samla inte för många och beloppet du vill låna inte för stort kan ett lån hos en av storbankerna vara det bästa alternativet. Har du dessutom hög inkomst kommer du anses ha hög kreditvärdighet. Räntan på ditt samlade lån kommer också baseras på din kreditvärdighet. En person med hög kreditvärdighet ses som en bra låntagare och en sådan person kommer beviljas lån med relativt låg ränta och med bra villkor.

Har du många smålån och behöver samla dina lån kan det vara svårare att få ansökan beviljad. Har du dessutom låg inkomst anses inte din kreditvärdighet vara så god. Det finns dock gott om mindre nischbanker och andra kreditinstitut som lånar ut pengar och kan samla lån till personer som inte har så hög kreditvärdighet. Vissa långivare lånar även ut pengar till personer med betalningsanmärkningar. Dessa lån har ofta högre ränta och du bör noga jämföra månadskostnaden för dina smålån med månadskostnaden hos lånet du erbjuds.

Frågor och svar

Vilken typ av lån bör jag söka för att samla lån?

Vissa långivare erbjuder speciella lån för att samla lån men alla lån utan säkerhet går att använda för att betala av smålån.

Hur mycket bör jag låna?

Syftet med att samla lån är att minska månadskostnaden. För att få så låg månadskostnad som möjligt bör du inte låna mer än vad du behöver för att kunna betala tillbaka dina smålån.

Hur mycket kan jag spara på att samla lån?

Detta beror helt på skillnaden i månadskostnad mellan dina smålån och det nya större lånet. Gamla lån har ofta högre ränta än nya lån. Små lån har också högre ränta än större lån. Flera lån betyder flera aviavgifter. Ett större lån ger dig oftast en lägre månadskostnad.