Jämför billån2019-05-03T14:41:27+02:00

Jämför billån

Här hittar du bäst billån och billigaste billeasingen.
1 Lsb.se
2 Ikanobank.se
3 Swedbank.se
4 Nordea.se

Går du i tankar på att skaffa bil och behöver ett billån? Idag finns det många banker och kreditgivare som erbjuder billån i olika storlekar. Inte sällan har bilfirmorna redan ett samarbete med en kreditgivare för att på så sätt kunna erbjuda dig som kund en finansiering för ditt fordon. Men som med alla typer av lån gäller det att jämföra villkor och räntor för att få ett så bra upplägg som möjligt. Det kan därför löna sig att göra en ordentlig genomgång av olika kreditgivares villkor innan du tecknar ditt billån.

Olika typer av billån

Det första du behöver göra för att kunna jämföra billån är att bestämma vilken typ av lån som är aktuellt. Det finns två huvudsakliga typer av tillgängliga lån när du ska köpa bil: lån med säkerhet och privatlån utan säkerhet. För lån där bilen fungerar som säkerhet är räntan för det mesta lägre, men det ställs också högre krav på dig som låntagare. Du måste bland annat betala 20 % av köpesumman med egna medel och säljer du bilen innan avbetalningarna är klara måste du lösa lånet. De flesta långivare kräver att köpet förmedlas via en auktoriserad bilhandlare. Det finns också möjlighet att utöka ditt bolån för att låna till bilen, vilket kan ge ännu bättre ränta.

När du tar ett privatlån kan du låna till hela köpesumman och det ställs heller inga krav på vem du handlar från, vilket gör detta till ett bra alternativ om du vill köpa bil av en privatperson. Nackdelen är dock att räntan på lånet brukar bli högre utan säkerhet. Är du medlem i facket kan du dock ha tillgång till förmånligare räntor än genomsnittet via medlemslån.

Vad bör jag tänka på vid billån?

Det finns flera saker som är viktiga att ta i beaktande när du ska teckna ett billån. Framförallt bör du jämföra den effektiva räntan för de lånerbjudande du får. Den innefattar samtliga lånekostnader (nominell ränta, aviavgifter, uppläggningskostnader och dylikt). De flesta långivare erbjuder individuell räntesättning och denna anges då i ett intervall från lägsta till högsta ränta. För att få ett definitivt besked behöver du ansöka om lånet, men intervallet kan ge en fingervisning.

Tänk också på följande:

  1. Amorteringen av lånet är inte den enda kostnaden för bilen – glöm inte att räkna med ytterligare kostnader (skatt, försäkring och förbrukning av drivmedel) i kalkylen.
  2. Bilens värde minskar snabbt med åren. Du kan inte räkna med att få tillbaka det du betalat genom att sälja bilen om några år. Planerar du att sälja bilen framöver är det extra viktigt att välja ett förmånligt lån.

 

Frågor och svar

Kan jag ta billån om jag har betalningsanmärkningar?

Det finns långivare som accepterar betalningsanmärkningar. Oftast kan du se detta på förhand om du läser på banken eller kreditgivarens hemsida. Generellt sett kan det vara svårare att beviljas ett billån om anmärkningar finns, speciellt vid större lånebelopp. Vid beviljande kan räntan också bli högre eftersom du anses utgöra en större risk för kreditgivaren.

Räknas bilen som säkerhet vid billån?

Ja, om du tar lånet via någon av storbankerna eller en auktoriserad bilhandlare brukar bilen utgöra säkerhet för lånet. Du har då dessutom möjlighet att få bra serviceerbjudanden på köpet och detta alternativ lämpar sig särskilt bra för nyare bilar. Var dock uppmärksam på att en del aktörer också marknadsför rena blancolån som billån och då tas inte bilen som säkerhet, vilket generellt sett är dyrare.

Vad brukar räntorna för ett billån ligga på?

Räntorna kan generellt sett sägas ligga mellan 3,80 – 12 procent, den slutgiltiga räntan sätts utifrån din kreditvärdighet och storleken på lånet. Skillnaden mellan billån och vanliga lån uppstår främst beroende på var du väljer att köpa bilen, via bilhandlare eller privat. Det sistnämnda är då i praktiken ett privatlån/blancolån och därmed blir räntan också högre.